Hur kan jag förhandla fram en betald kompetensutveckling?

Oavsett om du för närvarande arbetar eller fått ett jobberbjudande kan en betald kompetensutveckling vara till hjälp för din framtida karriärsutveckling. Nedan går vi igenom hur du förhandlar fram kompetensutveckling som gör att du alltid kan utvecklas på din arbetsplats.

Diskutera först din önskan att gå en viss utbildning med din nuvarande arbetsgivare om du redan arbetar. Undersök utbildningen och gör en lista över varför det är ett bra utbildningsalternativ för både dig och organisationen. Var noga med att överväga varför det är ett bra alternativ för företaget, inte bara dig. Tänk på förlorad tid på jobbet, sänkt produktivitet medan du studerar och den ekonomiska kostnaden som företaget kommer att ådra sig. Listan över proffs som du erbjuder din arbetsgivare bör uppväga alla negativa för organisationen.

Tänk på:

  • Leverantörens rykte.
  • Kursens längd.
  • Kursinnehåll (Är det tillräckligt omfattande/djupt?).
  • Huruvida kursen är erkänd för fortbildning/licenstimmar av relevanta yrkesorganisationer och licens-/certifieringsnämnder.
  • Varför du tycker att du ska gå kursen.
  • Hur det kommer att gynna organisationen/din avdelning.

När du kommer till din handledare/chef med en gedigen undersökt plan, är det mer sannolikt att du får kursen betald av organisationen.

Nu, om du har fått ett jobberbjudande, kan du förhandla om betald utbildning som en del av din övergripande ersättningsförhandling. Om din organisation till exempel inte kan åta sig en högre lön kan du be arbetsgivaren att investera i professionella utvecklingsmöjligheter för dig. Denna typ av icke-kontant ersättning kan hjälpa organisationen genom dina ökade kunskaper och förmågor. Även om du förmodligen inte borde nämna det i förhandlingar om jobberbjudanden, vet organisationer att investeringar i utbildningsmöjligheter för sina anställda också ökar andelen kvarhållande.

Innan du föreslår att arbetsgivaren ska betala för någon utbildning, kontrollera vilka utbildningsmöjligheter den redan erbjuder. Det kan till exempel ge mikroinkomstmöjligheter, som “Lär dig vid lunch”-program eller prenumerationer på lärplattformar där du kan anmäla dig till en mängd olika kurser som företaget betalar för.

Förstå också att chefer har så mycket på sina tallrikar att de kanske inte tänker på hur viktigt medarbetarnas lärande är. Undvik att gå in i situationen med tanken att din chef inte vill stödja ditt lärande. Det är mer troligt att de är överväldigade med sina dagliga aktiviteter att de inte har gett situationen tanken att de annars skulle kunna.

I alla situationer, förbered så mycket information som möjligt i ett kortfattat format för att presentera för din arbetsgivare om eventuella konferenser eller kurser som du vill gå på. Var sympatisk och professionell under hela förhandlingen. Att vara trevlig kommer att hjälpa dig att få det du vill ha. Förbli också säker under förhandlingsprocessen att det är viktigt att arbetsgivaren betalar för din utbildning.

I slutändan kommer det att få en organisation att betala för din utbildning att bero mycket på hur väl du övertygar arbetsgivaren om att utbildningen är ett bra förslag för organisationen som helhet. Du kanske till och med kan få arbetsgivaren att betala för delar av eller hela din högskoleexamen eller kostnaden för att få en professionell certifiering.

SHARE

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR 1